tiistai 5. tammikuuta 2016

Audio, part 2

Kaiuttimiahan voisi laittaa vaikka joka huoneeseen ja seinään ja katolle, mutta harvalla taitaa kuitenkaan rahat riittää moiseen. Meillä ääntä toistetaan sauna/kph:ssa, olohuoneessa ja terassilla. Työhuoneessa myös, mutta se ei tosiaan tule tässä vaiheessa kytketyksi tuohon Sonoksen järjestelmään.

Omat opit tähän mennessä:

  • Kysy ajoissa ammattialiselta mitä ja miten kannatta tehdä (sähkösuunnittelija/sähkäri ei ole välttämättä se paras ammattilainen näissä). Tämä(kin) ala kehittyy aika vauhdilla, joten kannattaa vierailla oikeissa hifiin keskittyneissä kaupoissa.
  • Jos laitat Sonoksen purkkeja, niin niihin kannattaa varmuudeksi vetää verkkokaapeli kiinni signaalin varmistamiseksi. Noissa laitteissa on verkkokytkin, jolla voi ketjuttaa laitteet. Eli ei tarvitse joka purkkiin vetää omaa verkkopiuhaa, jos tulee esim. useampi laite vierekkäin.
  • Talopakettia tilatessa on syytä olla tietoinen, jos laittaa kaiuttimia ulkoseiniin kiinni ja jos laittaa aktiivikaiuttimia (sähkörasiat+putkitus).
  • Saunan kaiuttimen asennuskorkeus on syytä pitää kiukaan yläpinnan alapuolella
  • Koekuuntele!
  • Kaiuttimien johtojen putkitus ennen yläpohjan villoja, menee samassa vaiheessa kuin ulkovalojen johdot.

Piirtelin itselle ja sähkäreille muistiksi tuollaisen visuaalisen version tulevasta systeemistä.

Huone 1.
Olohuoneeseen tulee suomalaista designia ja valmistusta olevat Iisalmelaiset Genelecin aktiivikaiuttimet. Olen tällaista settiä himoinnut varmaan 10 vuotta ja nyt on aika lähellä sellaisen omistaminen. Etukaiuttimiksi valikoitu G3-malli ja taakse G2. Subwoofer on Dalin mallistosta. Koko komeutta ohjaa Marantzin A/V-vahvistin, jossa tuntui olevan kaikki mahdolliset tingeltangelit mitä löytyy. Huippua, en malta odottaa että pääsee sohvalle näitä testailemaan! Olohuoneen kalusteeseen upotetaan Sonos Connect. Tälle tarvitaan siis verkkokaapeli, sähköä ja äänilähteeltä kaapeli. Tässä tapauksessa kaikki ääni kiertää vahvistimen kautta, joten sieltä se johto Sonokselle.

Huone 2.
Saunaan tulee yksi kappale B&W AM-1 mallin kaiuttimia lauteiden alle. Samasta lähteestä toisena kanavana toimii kylpyhuoneen upotettu B&W CCM362. Nämä on passiivikaiuttimia, joten näille tulee Sonos Connect:Amp eli tuollainen linkkiyksikkö vahvistimella. Tuo Sonoksen purkki laitetaan vaatehuoneeseen, lähelle meidän ryhmäkeskusta, mihin on helppo vetää sähköt ja verkkokaapeli keskukselta.

Huone 3.
Terassille tulee kaksi B&W AM-1 kaiutinta. Kaiuttimien paikat on räystään alla. Vedettiin varmuudeksi kaksi putkea, jos joskus haluaa vaikka laittaa aktiivikaiuttimet tuonne terassillekin. Näitä kaiuttimia tulee ohjaamaan samanlainen Sonos, kuin saunassa eli Amp-versio. Ja näidenkin Sonos-purkki tulee tuonne vaatehuoneeseen jemmaan. Kävin kuuntelemassa näitä kaiuttimia Hifistudiolla ja täytyy sanoa, että terassikaiuttimiksi aika muhkea soundi. Tosin kuuntelin näitä sisällä, saa nähdä miten riittää mökä ulkona.


Kaikki kaiuttimien signaalijohdot laitetaan putkiin, kuten kaikki muutkin sähköt meillä. Lisäksi kaikki johdot pyritään vetämään piilossa. Passiivikaiuttimien kohdallahan tämä ei ole niinkään iso jumppa. Mutta noiden aktiivikaiuttimien kohdalla tarvitaan myös sähköt kaiuttimelle ja se yleensä tarkoittaa toista kaapelia ja rasiaa. Linjakaapelin (rca) häiriöherkkyys mietityttää. Ottaako se häiriötä sähköjohdoista jos kulkee samaa reittä mutta eri putkessa katossa? Mikä on vaihtoehto? Hirveästi ei kiinnostaisi kuunnella surinaa kaiken tämän vaivan jälkeen. Täytyypä ilmeisesti soitella alan liikkeeseen vielä tänään.

Tällä hetkellä ajatus on, että vedetään pelkät piuhat rasioista läpi ja tehdään päät erikseen niin, että kaapelit on just eikä melkein oikean mittaiset. Katsotaan miten hyvin tämä onnistuu/toteutuu.
Meillä on jo valmiina noissa takakaiuttimien paikoilla kaksi rasiaa. Nuo yritettiin mitoittaa niin, että kaiuttimen yläreuna olisi ikkunan yläreunan kanssa samassa tasossa. Kuvatessa noita huomasin, että on ilmeisesti ollut maanantaipäivä toista elementtiä tehdessä kun ei ole osunut kaikki rasiat samalle korkeudelle. Tuo ylimmäinen on tarkoitus olla rullaverhojen sähkökäytölle. Harmillista että se ei ole samalla korkeudella molemmilla puolilla. Varmaan otetaan tuo levy irti seinästä ja korjataan tuon rasian korkeus vielä.

Etupihan puoleiset ikkunat. Tuo ylimmäinen rasia on karannut vähän väärään paikkaan.

Takapihan puoli.




7 kommenttia:

  1. Kuinka vaivaton tuo on käyttää? Pitääkö napsutella eri laitteita päälle ja hyppiä eri app:ien välillä kun käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä kokeilemassa jossain hifiliikkeessä toimikntaa. Ainakin mitä itse tuota räpläsin tuolla Hifistudiolla niin aika kätevän oloinen on. Periaatteessa kun vahvistimen saa nykyään myös app:in kautta päälle niin tarvittavia kaukosäätimiä jää enää tv ja digiboksi.

      Poista
  2. Kannattais tuo Dali subbari vaihtaa pilaamasta tuota genelecin settiä, esim F two tai 7050b.
    Ei oo Dali laadullisesti lähelläkään samaa tasoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Budjetti tuli tuossa kohtaa vastaan, jossain se raja aina menee. Laadusta ja pilaamisesta en tiedä, mutta luulen että tällaiselle amatöörikuuntelijalle tuo Dali kelvannee. Ja pitäähän sitä jotain päivitysvaraakin jäädä.

      Poista
  3. Asiallinen systeemi. Me vedettiin putkitus teknisestä tilasta joka huoneeseen tuplakajareille jotka kattoon upotettuna. Vielä ei budjetti salli sille oikeaa monihuonelaitetta mutta jossain vaiheessa tulee. Alkuun saa kelvata vanha viritinvahvistin !

    VastaaPoista
  4. Pitää oikein erikseen kiittää postauksesta. Erittäin ajankohtainen. Mielenkiintoista on, että isosta audio-viidakosta yksi juuri rakentanut tuttu päätyi aivan identtiseen sonos-setuppiin (ilman Hifi-studion konsultaatoita). Pakko tässä ratkaisussa on järkeä olla :) -Miika / www.unelmatalosta.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, hienoa että luit. Tätä audiotarinaa tulee lisää, kunhan saadaan kaapelointia eteenpäin ja laitteita raksalle.

      Poista